Friday, June 01, 2007

Νino Rota


O Nino Rinaldi γεννήθηκε μια μέρα απο την αλλαγή του χρόνου,στις 31 Δεκεμβρίου του 1911 στο Μιλάνο και δεν άργησε και πολύ να συνειδητοποιήσει οτι είχε έμφυτο το ταλέντο της μουσικής σύνθεσης μιας στην ηλικία των 11 έγραψε το πρώτο του ορατόριο (=πανομοιότυπο με την όπερα αλλά χωρίς καθόλου θεατρική σκηνική δράση).Απο το Μιλάνο και το Milan Conservatory, στην Ρώμη και στη Santa Cecilia Academy of Italy και απο εκεί στην Ηνωμένες Πολιτείες στο Curtis Institute, ο Rota αμφιταλαντεύτηκε ανάμεσα στις δύο του αγάπες την Όπερα και την σύνθεση Κινηματογραφικής μουσικής.Το τι τελικά τον κέρδισε δεν θα το μάθουμε ποτέ, αύτο όμως που γνωρίζουμε είναι με πιο έγινε αγαπητός.

Συνέδεσε το όνομά του με τις ταινίες του Fellini και η επαγγελματική τους σχέση κράτησε για πάνω απο 25 χρόνια."It is a harmonious collaboration that I haven't felt like changing. His music is a kind of drama that is very true for my story and images" θα έλεγε ο Fellini για την συνεργασία τους, που χάρισε και στους δύο φήμη και διασημότητα.

Αν και συνέθεσε μουσική σε μερικές απο τις καλύτερες ταινίες του ιταλικού κινηματογράφου όπως : La Strada (1954),Città di Notte (1956),Le Notti di Cabiria (1957),La Dolce Vita (1960), Rocco e i suoi fratelli (1960), Boccaccio '70 (1962),8 1/2 (1963),Il Gattopardo (1963),Giulietta Degli Spiriti (1965),Romeo and Juliet (1968),Satyricon (1969),Amarcord (1974)κ.α,ο Rota έγινε παγκοσμίως γνωστός για μια και μοναδική ταινία.Ο "Νονός" του Copolla το 1972 του χάρισε παγκόσμια αναγνώριση και δύο χρόνια μετά το δεύτερο μέρος της τριλογίας του χάρισε και το πολυπόθυτο αγαλματίδιο.

Δυστυχώς ο Νino Rota δεν κατάφερε να κατακτήσει και το αμερικάνικο κινηματογράφο, που όπως έλεγε τόσο αγαπούσε μιας και στις 10 Απριλίου του 1979 πέθανε.

La Strada [Atma Classique 1954]


Romeo & Juliet [Capitol Records 1968]



Rocco e i suoi fratelli [Cam Records 1960]



La Dolce Vita [RCA Records 1960]



3 comments:

Anonymous said...

Με την ταινία Intervista του Fellini έμαθα τον Piovani και μετά βέβαια τον Rota. Το soundtrack το αγόρασα σε βινύλιο τότε και ήταν ονειρικό.Μετά βλέποντας στο Μακεδονικό το Amarkord αγόρασα και τη μουσική του.Δυστυχώς δανέιζοντάς το στο συγκάτικο μου το έφαγε.Anyway.Σίγουρα οι δίσκοι που προσφέρεις θα είναι μια γερή δόση από Rota.By the way σε μια εκπομπή του Πετρίδη πριν ένα με δύο χρόνια,έλεγε για το πόσο σπάνιο και πανάκριβο ήταν το soundtrack από την ταινία BODY HEAT (1981).Αν είναι αλήθεια και το έχεις,will you share it with us;

Μαρκησία του Ο. said...

Ένα απλό ευχαριστώ είναι πολύ λίγο!

:)

H2O said...

Τότε ένα παρακαλώ τι είναι ? :)