Saturday, May 19, 2007

Der Himmel über Berlin



"Ο Παράδεισος πάνω απο το Βερολινό", θα έπρεπε να λέγοταν η εκπληκτική ταινία του Wim Wenters που σκηνοθέτησε το 1987 και που επηρεάστηκε σχεδόν εξ'ολοκλήρου απο τα ποιήματα του μεγαλύτερου Γερμανού ποιητή του 20ου αιώνα Rainer Maria Rilke.

Θεωρείται μια απο τις πιο πολυδάπανες κιμηματογραφικές ταινίες για την Δυτική Γερμανία.Ποτέ μια φανταστική ταινία δεν υπήρξε τόσο ατμοσφαιρική και σε αυτό βοήθησε και ο Henri Alekan (αν και ήταν γύρω στα 80 )ένας απο τους καλύτερου διευθυντές φωτογραφίας της εποχής, που χρησιμοποιήσε την εναλλαγή ασπρόμαυρου και έγχρωμου διαχωρίζωντας έτσι τους αγγέλους με τους θνητούς.

Αν και αρκετά σκοτεινή και αργή η ταινία είναι μια απο τις πιο ελπιδοφόρες.Οι άγγελοι βλέπουν τα πάντα,αισθάνονται τα πάντα και εμφανίζονται στο πλευρό των θνητών στις δύσκολες στιγμές.Αν και δεν μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις ανθώπινες πράξεις,μπορούν να δώσουν ελπίδα εκεί όπου πριν υπήρχε μόνο σκοτάδι.


Der Himmel Uber Berlin [Jurgen Knieper] (Elektra Records 1987)

2 comments:

Anonymous said...

Την ταινία την είχα δει στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής δύο φορές με την ίδια ένταση.Σχεδόν φοβάμαι τώρα να ακούσω την μουσική της.Μία ακόμα "στοιχειωμένη" ταινία εκείνης της περιόδου ήταν για μένα το Betty Blue. Ευχαριστώ πολύ και πάλι soundtrackman.

Anonymous said...

Θα συμφωνήσω αν και το Betty Blue δεν είναι απο τις αγαπημένες μου ταινίες :)