Monday, April 16, 2007

Miles & Cinema


Δευτέρα 16 Απριλίου 07

Small Music Cinema
Miles Davis
Θα προβληθούν:

> The Miles Davis Story (125’)
> Miles Electric: A different kind of blue (83’)

Έναρξη > 21:30
Είσοδος > ελεύθερη

Το smallmusicinema του Απριλίου είναι αφιερωμένο στη jazz!

Μέσα από ένα σύνολο προβολών που περιλαμβάνουν ντοκιμαντέρ και σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από ζωντανές εμφανίσεις, καθώς και επιλεγμένες ακροάσεις, το αφιέρωμα αποπειράται να σκιαγραφήσει το δημιουργικό πυρήνα της σύγχρονης jazz, που εξακολουθεί να αναφέρεται ως μια από τις πραγματικές πρωτοπορίες στη μοντέρνα μουσική και να ασκεί ακόμα την επίδραση του στους jazz (και όχι μόνο) μουσικούς. Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί σε τρία συνεχόμενα δευτεριάτικα βράδια του Απριλίου, ξεκινώντας στις 16 του μήνα. Το πρόγραμμα των προβολών και των ακροάσεων επιμελείται ο Costinho και η είσοδος είναι ελεύθερη. Η ώρα έναρξης των προβολών είναι αυστηρά στις 21.30.

Οι πρώτες δύο Δευτέρες του αφιερώματος (16/4 & 23/4) καλύπτουν τη ζωή, το έργο και την επιρροή που άσκησαν δύο ηγετικές και εμβληματικές μορφές της jazz, ο Miles Davis και ο John Coltrane. Το αφιέρωμα θα κλείσει με μια αναφορά στην avant-garde της jazz (30/4), όπως αυτή αποτυπώθηκε στις συνθέσεις και στους αυτοσχεδιασμούς του σπουδαίου πρωτοπόρου Ornette Coleman, του παραγνωρισμένου –πλην εξόχως σημαντικού και επιδραστικού- Steve Lacy και της ρηξικέλευθης κολεκτίβας των Art Ensemble Of Chicago, ενώ προβολή-έκπληξη αποτελεί η αναπάντεχη συνάντηση του «τρελού» Rahsaan Roland Kirk με το συνθέτη John Cage! Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:


Δευτέρα 16 Απριλίου - MILES DAVIS

Προβολές:

The Miles Davis Story (125’)

Ένα πλήρες ντοκιμαντέρ του Mike Dibb, παραγωγής 2001, για τη ζωή και το έργο του Miles Davis. Η ταινία παρακολουθεί το μεγάλο τρομπετίστα και συνθέτη από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια στο φτωχικό East St.Louis μέχρι το θάνατό του το 1991 και περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό από τη συναρπαστική του πορεία ανάμεσα στα διάφορα στυλ της jazz –που πολλές φορές ο ίδιος επινοούσε και καθιέρωνε! Περιλαμβάνεται επίσης σπάνιο υλικό από ζωντανές εμφανίσεις και αποκλειστικές συνεντεύξεις με συνεργάτες όπως οι: Ron Carter, Jimmy Cobb, Chick Corea, Jack DeJohnette, Bill Evans, Herbie Hancock, Dave Holland, Keith Jarrett, Dave Liebman, John McLaughlin, Marcus Miller, Joe Zawinul κ.α.

Miles Electric – A Different Kind Of Blue (83’)

Ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην ιστορική συναυλία που έδωσε ο Miles Davis στο Φεστιβάλ του Isle Of Wight στις 29 Αυγούστου του 1970, μπροστά σε 600.000 κόσμο, έχοντας στο σύνολό του τους Chick Corea, Keith Jarrett, Dave Holland, Gary Bartz, Airto Moreira, Jack DeJohnette. Περιλαμβάνει ολόκληρη τη 40λεπτη συναυλία (η οποία έχει περάσει στην ιστορία με τον τίτλο ‘Call It Anything!’, απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο Miles όταν του ζητήθηκε να την προσδιορίσει μουσικά), καθώς και συνεντεύξεις με μέλη του συνόλου, αλλά και άλλους συνεργάτες του, όπως ο Herbie Hancock, και διάσημους θαυμαστές του, όπως ο Carlos Santana και η Joni Mitchell.

2 comments:

m.hulot said...

missed u. πού ήσουν;

H2O said...

Απολάμβανα το Πάσχα, όσο πιο μακρία απο υπολογιστές και κλεισούρα στο σπίτι :)