Monday, July 17, 2006

Jean Cocteau - Opium

Το να ξεκινάς την εβδομάδα σου επιλέγοντας να διαβάσεις ένα τέτοιο βιβλίο στην καρδιά του καλοκαιριού ίσως και να σχετίζεται και με την διαταρεγμένη προσωπικότητα μου αλλά όπως έχουμε ήδη πει οι επιλογές της Δευτέρας σχετίζονται μόνο με την δουλειά μου....:)

Το να ζεις στον εικοστό αιώνα είναι για πολλους ανθρώπους τόσο αφόρητα πληκτικό ή απελπιστικό, που αρκετοί απ'αυτούς, ελπίζοντας να βρουν διαφυγή, ερεθίσματα ή τη γαλήνη σπρώχνουν το σώμα και την ψυχή τους σε μια τερατώδη ένωση παίρνωντας ναρκωτικά. Κι ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν το κουράγιο να τα παίρνουν, βρίσκουν ευχαρίστηση διαβάζοντας βιβλία για ναρκομανείς...

Το Όπιο δεν είναι κάτι άλλο απο το ημερολόγιο μιας αποτοξίνωσης, είναι σημειωσεις γραμμένες το 1929 απο τον Jean Cocteau.

....
Γράφω αυτές τις αράδες μετά απο δώδεκα μέρες και δώδεκα νύχτες αγρύπνιας. Αφήνω τα σχέδια να τα εκφράσουν τα μαρτύρια που προκαλεί η ιατρική ανικανότητα σ'αυτούς που γυρεύουν μια θεραπεία η οποία μετατρέπεται τελικά σε τυρρανία.
....

Το όπιο οφηγεί τον οργανισμό στον θάνατο μέσα απο μια κατάσταση ευφορίας. Τα βάσανα απ΄τη στιγμή που επιστρέφει κανείς στη ζωή χωρίν να το θέλει. Μια ολοκληρωτική άνοιξη ξετρελαίνει τις φλέβες, απευλευθερώνοντας πάγο και λάβες φωτιάς.
Συνιστώ στον ασθενή που στερήθηκε για οχτώ μέρες, να φωλιάσει το κεφάλι του μες στη λακούβα του χεριού του, να κολλήσει τ'αυτί στο μπράτσο και να περιμένει. Καταστροφές, εξεγέρσεις , εργοστάσια που ανατινάζονται, στρατοί που το βάζουν στα πόδια , κατακλυσμος. το αυτί συλλαμβάνει μια καθολική αποκάλυψη στην έναστρη νύχτα του ανθρώπινου κορμιου.

jean cocteau

 Posted by Picasa

5 comments:

salepi said...

εκφραστικό εξώφυλλο!

H2O said...

είναι σχέδιο του ίδιου του Cocteau κατα την νοσηλεία του, έχει και άλλα μέσα στο βιβλίο.αξίζει να το αγοράσεις

enteka said...

(τέλειο blog)
καλό ακούγεται (αν και όχι για καλοκαίρι, λέω εγώ). Ξέρεις τι είχα βρει συναρπαστικό; Τα ημερολόγια του Walter Benjamin (που τυχαίνει να 'ναι και ο αγαπημένος μου φιλόσοφος) από τα πειράματά του (ιατρικά και με την παρουσία γιατρού) με διάφορες ουσίες, κυρίως χασίς. Είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον και υπάρχει online εδώ

:)

H2O said...

Ακούγεται πολυ ενδιαφέρον ..το έλεγξα ήδη , να είσαι καλά σε ευχαριστώ :)

Anonymous said...

Keep up the good work Long term care quote insurance in the us pay pal order imitrex how to fix my proline tumble dryer