Friday, July 07, 2006

A Guy Called Gerald - Voodoooooo

Ας ξεκινήσω την αφηγήση απο πολυ πίσω . Μια φορά και ένα καιρό στις αρχές του 1970 στο Manchester υπήρχε ένα παίδακι που τον έλεγαν Gerald Simpson και συνήθιζε να πηγαίνει με την μαμά του κάθε Κυριακή στην εκκλησία ώς καλοι χριστιανοί που ήταν. Έλα όμως που ο μικρός Gerald δεν έδινε δεκάρα στα λόγια του ιερέα αλλά το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να ''χάνεται'' στις μελωδίες και στους ήχους του εκκλησιαστικού οργάνου. Ο μικρός Gerald μεγάλωνε και μαζί του άλλαζαν οι εποχές και τα είδη μουσικής που άκουγε.

Στην αρχή ήταν η Soul και ο Marvin Gaye, έπειτα ήταν η funk και οι Jackson 5, μετά ήταν το Hip Hop και η Fusion Jazz και η Drum 'n' Bass και η Jungle και η Techno και μετά .... όλα αυτά μαζί !

Ο μικρός κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 80' έγινε μέλος των Scratchbeat Masters και κυκλοφορεί το πρώτο του track ''Back to Attack''. Αργότερα γίνεται μέλος των Hit Squad και των 808 State παράλληλα.

Το 1987 ξεκινά παράλληλα με τους Hit Squad και την solo καριέρα του με το όνομα A Guy Called Gerald και τον Ιούνιο του 89' κυκλοφορεί το θρυλικό πια ''Voodoo Ray''.

O Gerald -όπως το κατάλαβα και μόνος μου- είναι ένας απίστευτα μετριόφρονων καλλίτεχνης. Για πολλά χρόνια έκρυβε την ιδιότητα του co-writer στο Techno Anthem των 808 State ''Pacific State''. Όσο για το ''Voodoo Ray'' είχε δηλώσει οτι απλά έφτιαξε ένα κομματι για να το ακούει στο walkman του και οτι δεν έκανε κάτι τρομέρο και μόλις συνηδειτοποίησε την τεράστια επιτυχία του, δεν ήξερε που να κρυφτεί !

Όλα πήγαιναν μια χαρά ύστερα απο την επιτυχία του ''Voodoo'', και στην Sony κυκλοφόρησε το πρώτο lp του ''Automanikk'' και δικό του studio έκανε το ''Machine Room'' όπως το λεέι. Με την δημιουργία του δεύτερου lp ''High Life - Low Profile'' η Sony δεν συμφώνησε και ακύρωσε το συμφωνητικό . Μετά απο αυτο ο Gerald εξαφανίστηκε.

Φυσικά ο άνθρωπος με τα τεραστία θετικά vibes που είχε, θέωρησε την εποχή εκείνη την πιο γαλήνια και δημιουργική.To 1995 δημιουργεί την Juicebox Records και κυκλοφορεί το καλύτερο album εώς σήμερα ''Black Secret Technology'' Το 1997 και μετά απο πολλές επιτυχημένες παραγωγές σε Jungle και Techno lp's υπογράφει στην Island Records αλλά και πάλι λόγω της πειραματικής του μουσικής για τα τότε δεδομένα δεν ευτύχησε να παραμείνει. Αλλά δεν το βάζει κάτω και υπογράφει στη Κ7 Rεcords όπου και κυκλοφορεί το ''Essence'' to 2000 και το 2005 το '' To all things what they need''.

Μπορεί ο Gerald να παρεμένει απλά ένας ''guy'' θεωρείται όμως απο όλους ένας απο τους πατριάρχες της Τecnho και Jungle σκηνής και είναι μεγάλη η ευκαιρία να τον δούμε έστω και στις 3.30 το πρωϊ live στο Λαύριο στις 7/7.

Οι ερωτήσεις που του έκανα είναι οι ίδιες με εκείνες του Amon Tobin :

- Gerald, what we will listen on Synch Festival from you ; You have any suprises for us ;

G. I am always suprised my friends [laughs]. You will hear a raw and undiluted live mix of tracks from my new album ''Proto Acid'', The Berlin Sessions and much more. You will come right ;

- Your best albums ever ; i know a tough a question for someone who has so many influences, but im a curious guy.

G. No one ask me my favorites albums, so must think first. First i don't see music as competition and im open on everything, but 3 albums that i love is :

1.Chick Corea & Return to Forever - Light as Feathers [Polydor records 1973].
This Lp was from 1973. It was an insipiration from my jazz fusion dancing days. Especially the track ''Captain Marvel'' which was favorite among the dancers.It was 1981 when i was 14 and i was discovering jazz fusion improvisation in the club on the dance floor. In those day we went in different clubs every night to dance.

2.Jonjun Crew - Lost in Space [Tommy boy Records 1983].
Lost in Space was from 1983 and was one of the first electronic lp's that really opened me to the contemporary electronic dance music. At the time i was 16 and heavily into breakdancing. it was the begin of the b-boying years for me and this lp was very rich in electronic sound.

3. Man Parrish - Man Parrish [12 Records 1982]
I wonder what was most eletronic dj's of today were doing in 1982 ? This is what i was listening to in 1982 and being very excited about it. I remember hearing Hip Hop, Be Pop and Boogie Down Bronx at Legends Club. I was so open to music after the crash course in jazz fusion and jazz funk - this was something fresh to dance to
 Posted by Picasa

No comments: